OSTATNIE WOLNE MIEJSCA TEL. 603 594 613
Zdrowa kuchnia
Nasza kuchnia jest nowoczesna, bezpieczna i higieniczna – spełnia wszystkie wymogi żywienia zbiorowego. Wybudowaliśmy ją od zera z myślą o żywieniu dzieci.
Posiadamy nowoczesne specjalistyczne urządzenia. Cała kuchnia wykonana jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Posiadamy między innymi piec konwekcyjno – parowy, który jest rozwinięciem pieca konwekcyjnego do którego dodano funkcję naparowywania komory. Pieczenie przy zastosowaniu kombinacji suchego powietrza i pary pozwala zachować aromat i barwę potrawy oraz ograniczyć ubytek masy produktu.
Pieczenie w niskich temperaturach delikatnych mięs, jak pieczeń wieprzowa, wołowa, pozwala na zachowanie soczystości i miękkości mięs.
Gotowy produkt odznacza się pulchnością i soczystością.
W technologii pieca konwekcyjno – parowego tłuszcz niezbędny jest jedynie do uzyskania walorów smakowych. Potrawy wymagające smażenia są jedynie spryskiwane powierzchniowo. W piecu konwekcyjno - parowym można przygotować ziemniaki z zapiekaną twardą skórką bez tłuszczu (np. suche frytki).
Dzięki wykorzystaniu pary wodnej podczas obróbki produkty zachowują maksymalną ilość witamin.
Nasz piec znajduje zastosowanie w gotowaniu na parze, gotowaniu w niskich temperaturach, gotowaniu próżniowym, blanszowaniu warzyw, pieczeniu, metodzie inercji ciepła, grillowaniu, smażeniu dań panierowanych, smażeniu frytek, rożnie, pizzy, pieczeniu pieczywa i ciast, suszeniu.
W celu sterylizacji jaj stosujemy specjalistyczne naświetlacze. Wszystkie urządzenia grzewcze są ustawione pod okapami wyciągowymi, zaopatrzonymi w zestaw filtrów labiryntowych. Dla podniesienia parametrów wody posiadamy stację uzdatniania wody, która chroni między innymi przez legionellą. Dystrybucja posiłków do sal odbywa się za pomocą bemarów jezdnych i wózków transportowych. Na każdej kondygnacji placówki posiadamy wyodrębnione pomieszczenia zmywalni.
Promujemy zdrowe nawyki żywieniowe przez używanie świeżych produktów, ograniczanie stosowania białego pieczywa, ponadto preferujemy desery na bazie owoców i podawanie dzieciom wody źródlanej.
Proponujemy najmłodszym warsztaty kulinarne. Dzieci dowiedzą się, gdzie mieszkają nasi przyjaciele – witaminy, jak prawidłowo oceniać smak potrawy, będą mogły kosztować, smakować i eksperymentować. Poprzez warsztaty kształtujemy u dzieci pozytywne nastawienie do jedzenia i zdrowe nawyki żywieniowe na całe życie.